Etkileşim odaklı. Uygulamaya dayalı.
Etkileşim tasarımı yaklaşımıyla yapılandırdığımız eğitimlerde program kazanımlarına ek olarak, InCommon topluluğu ile ağ kurma deneyimi sunarız.
Academy InCommon
Her biri kendi alanında uzman ve geniÅŸ deneyime sahip araÅŸtırmacı, giriÅŸimci, taÅŸarımcı, eÄŸitim ve eÄŸitim teknolojileri uzmanı Fellow topluluÄŸumuzun yetenekleri doÄŸrultusunda, kiÅŸi ve kurumların ihtiyacına yanıt veren özgün eÄŸitim programları geliÅŸtirir ve hayata geçiririz.​​​​
Academy InCommon'da ne tür programlar bulabilirsiniz?
Bireysel yetkinlik geliştirme programları
Kurumsal ve şirket eğitim programları
EÄŸitim kurumları yönetici ve öÄŸretmenlerine yönelik eÄŸitim programları
Fasilitasyon ve moderasyon programları


EÄŸitim programlarımızı etkileÅŸim tasarımı yaklaşımıyla yapılandırırız. Bu etkileÅŸim sürecine katılan kiÅŸi ve kurumlar, InCommon’ın ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin Fellowları ve eÄŸitmenleriyle, tasarımcılarımızın hazırladığı nitelikli eÄŸitim içerik ve uygulamalarıyla ve programlara katılan seçkin katılımcılarla etkileÅŸim ve aÄŸ kurarak program kazanımlarına ulaşırlar. ​​
​
Programlarımızı tamamlayan katılımcılar blockchain tabanlı dijital eğitim sertifikası alırlar.
Katılıma Açık Sertifika Programlarımız

Koçluk Zihin Yapısının Gücü eÄŸitimi, koçluk zihin yapısının gücünü keÅŸfetmek isteyen bireylere; dinleme, güçlü soru sorma, farkındalık ve geliÅŸim odaklı düÅŸünme gibi temel becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır.
​
Bu programın sonunda katılımcılar:
-
Koçluk zihin yapısının temel ilkelerini ve yaÅŸamın farklı alanlarına nasıl entegre edilebileceÄŸini kavrar.
-
Güçlü soru sorma, aktif dinleme ve yargılamadan iletiÅŸim kurma becerilerini geliÅŸtirir.
-
Kendi düÅŸünce, duygu ve davranışlarını fark ederek öz farkındalığını artırır.
-
Çevresiyle daha güven temelli, destekleyici ve etkili iliÅŸkiler kurar.
-
KiÅŸisel geliÅŸim ve öÄŸrenme süreçlerine dair iç motivasyonunu güçlendirir.
-
Başkalarının potansiyelini fark etme ve destekleme konusunda farkındalık kazanır.
-
DeÄŸiÅŸime açık, çözüm ve geliÅŸim odaklı bir bakış açısı geliÅŸtirir.
.png)
Türkiye'de birçok kiÅŸi ve kurum, öÄŸretmenlere yönelik yapay zekâ eÄŸitimleri düzenliyor; fakat bu eÄŸitimler genellikle hangi aracın hangi iÅŸ için kullanılacağına odaklanıyor. Yani, yapay zekâ araçlarını sadece mevcut iÅŸleri hızlandırmak için kullanma eÄŸilimindeler. Bu eÄŸitim, sunulan araçlarla eÄŸitimi nasıl dönüÅŸtürebileceÄŸimize odaklanıyor ve tamamen uygulamalı.
Bu eÄŸitimlerle öÄŸretmenler, yapay zekâyı derslerine entegre ederek öÄŸrencilerin yaratıcı düÅŸünme ve problem çözme becerilerini nasıl geliÅŸtirebileceklerini öÄŸrenecekler. Ayrıca, öÄŸretmenler, öÄŸrencilerinin geleceÄŸe daha iyi hazırlanmasını saÄŸlayacak projeler tasarlarken, yapay zekânın etik kullanımında rehberlik etmeyi de öÄŸrenecekler. Böylece, yapay zekânın sadece bir teknoloji deÄŸil, eÄŸitimin doÄŸasını dönüÅŸtüren bir araç olduÄŸunu somut bir ÅŸekilde deneyimleyerek keÅŸfedecekler.

Bu eÄŸitim, müfredat liderlerinin müfredat süreçlerine aktif biçimde liderlik etmelerini saÄŸlamak amacıyla tasarlanmıştır. Katılımcılar modül sonunda aÅŸağıdaki çıktılara ulaşırlar:
​
-
Etkili bir müfredatın; bütünsel bir öÄŸrenme bakış açısının içinde kazanımlar, pedagojik yaklaşımlar ve ölçme-deÄŸerlendirmenin hizalanmasıyla gerçekleÅŸtiÄŸini anlar.
-
Etkili bir müfredat uygulamasının; profesyonel öÄŸrenme topluluÄŸunun yer aldığı bir okul kültürünün varlığıyla mümkün olduÄŸunu anlar.
-
Müfredata yönelik standartların oluÅŸturulması sürecini tasarlar.
-
ÖÄŸretim yöntem ve stratejilerinin oluÅŸturulması sürecini tasarlar.
-
Müfredat geliÅŸimi çalışmalarını yürütmek için öÄŸretmenlere yönelik profesyonel öÄŸrenme deneyimi tasarlar.
-
Müfredat geliÅŸim planı hazırlar.
-
Müfredatı incelediÄŸinde eksikleri fark eder ve geliÅŸtirmeye yönelik çalışmaları tasarlar.